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SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE  
 
 
The following items are applicable to this modification:    
         
s1.  The purpose of this amendment two (0002) dated 16 September 2004 is to response to questions pertaining to 
this project. 
 
      Questions and answers are listed below pertaining to each section as follows:   

Question 1:  Section 1.2.2.1: 

Rerouting the existing power cable and 1" conduit based on the materials list this 
work involves installing no more than 100 lf of 1" conduit inside the guard shack 
and pulling no more than 100 lf of 12AWG cable.  No other materials are 
required.  Is this a correct assessment? 

Response:  The additional conduit, far less than 100 lf (exact amount unknown but likely <20 lf), 
will be required in the Supply/Mess building to accommodate the change in use of conduits.  
Some very small amount of conduit may be required in guard shack depending on contractor 
approach.  Replacement of conductor likely required, approximate 100 lf run, likely 12 AWG, but 
contractor to verify correct conductor length, size and type.  As indicated in the materials list, a 
NEMA 3 enclosure and a junction box with fittings will be required.  Some miscellaneous 
materials will also be required. 

Question 2:  Section 2.10 Penetrations for cable access: 

The rest of the Statement of Work and  the site visit indicates that all cable is to 
be installed in existing underground conduit to existing entrance rooms where the 
cable will be terminated within 50' of point of entry.   Is this correct, or are new 
penetrations into or within any given building going to be required, and if so, is 
steel conduit or plenum cable required? 

Response:  Correct, no new penetrations are presently foreseen.  No need for steel conduit or 
plenum cable is presently foreseen. 

Question 3:  Section 2.11.1, which reads in part: 

"Cable construction shall be tight-buffered type for inside plant or short runs and 
loose buffered for long runs such as the AAR to Leschi Town run." 

From the rest of the Statement of Work and the site visit, all the cable appears to 
be outside plant, so the requirement for tight-buffered cable hinges on the 
definition of "short runs," does this mean that all the runs are "short runs" except 
for the referenced AAR to Leschi Town run? 

Response:  Negative.  All runs are outside plant; utilize loose-buffered cable. 

Question 4:  Section 2.16.2 Patch Cords: 
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This is the only reference to patch cords.  Are patch cords required for each 
termination?  If so, what is the length and are they all to be ST connectors on 
both ends? 

Response:  Terminations shall be in accordance with cited references.  Ft. Lewis utilizes ST 
connectors and terminations as described in Section 2.16.  Conduct of work not prescribed in 
SOW, performance based.  Use patch cords where appropriate and to comply with cited 
references to provide a professional installation.  Reference site visit observations and match 
existing as a minimum. 

Question 5:  Section 2.16.5 Equipment mounting backboards: 

Based on the Statement of Work and the site visit, all cable is to be installed in 
existing conduit to existing entrance rooms with existing fiber optic patch panels.  
The existing fiber optic patch panels are presumably installed on existing 
backboards, the requirement for these backboards being that they are 4'X8'.  Are 
new backboards going to be required? 

Response:  Note there is a need for a small amount of additional backboard at the Municipal 
Building Guard Shack in an amount that could be considered miscellaneous materials.  
Depending on the contractor’s approach, an additional enclosure with backboard may provide a 
more direct solution than that envisioned by estimators in certain very limited cases.  The vast 
majority of the work will proceed as described.  No underground conduit installation will be 
necessary.  The materials list does indicate the need for new patch panels at several locations, 
e.g. the Residence Ring, etc. 

Question 6:  The requirement for tight  buffered cable on all short runs (question 
3 in previous email copy below), if this requirement includes the 96 count cable, 
the diameter of this cable will be significantly larger than a loose buffered 
cable.  Do all available ducts have sufficient to pull in such large diameter cables 
without placing undue stress on the cable, and are any angles minimized to 
facilitate pulling such large diameter cables? 

Response:  The AAR to Leschi Town run is to be loose-buffered per SOW Section 2.11.1.  
Outside plant runs are to be loose-buffered, also per 2.11.1.  It appears all runs for this project 
can be considered outside plant.  Nevertheless, conduit size will be considered the limiting 
constraint on choice of cable type.  If any cable will not fit in existing conduits, evaluate 
alternatives and contact the project communications specialist and/or PM for guidance.  Measure 
and do not exceed tension thresholds when pulling cable, per SOW Section 2.9. 

Question 7:  Section 2.16.3 Fiber Optic Patch Panels.  This section reads in part: 

"Patch panels shall be 480mm 19 inch rack mounted or wall mounted panels ." 

Does this section indicate that panels should be of an appropriate type 
depending on whether it is to be rack or wall mounted?  Or does it mean a design 
that allows for both rack  mount or wall mount of the same panel?  If the design 
should be such that an individual panel can be both rack or wall mounted, my 
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initial research indicates that such a design does not accommodate 144 ST 
connectors. 

Response:  Match existing type.  If no patch panel exists, utilize wall-mounted 
panels, as no rack will be present.  If a rack exists, utilize it preferentially over 
wall mount.  A single design for both rack and wall mounting is not necessary, 
but a mix of panel types will be necessary.    

3. The closing date and time remains the same. 
 
17 September 2004. 2:00 P.M. LOCAL TIME 
 

4.  Offerors must acknowledge all amendments by date and number. 
 


